Nord i Sud

GASKELL, Elizabeth. NORD I SUD. Viena Edicions, 2023

Es tracta de tot un clàssic de la literatura victoriana.

Elizabeth Gaskell va ser una autora molt elogiada ja a la seva època per grans escriptors de contemporanis seus com Dickens, les germanes Brönte o Jane Austen.

En un inici, l’autora havia pensat que l’obra es titulés Margaret Hale, el nom de la protagonista, però Charles Dickens, director de la revista on es va publicar el fulletó, va insistir a titular-la Nord i sud.

Nord i sud és una novel·la social, com la majoria de novel·les del mateix Dickens i d’altres autors de l’època.

La jove protagonista de la història es veu obligada a abandonar amb els seus pares el poblet on havia nascut, a l’Anglaterra rural del sud, per anar a la ciutat de Milton, Manchester en la realitat, al cor de la Revolució Industrial.

Allà entra en contacte amb un nou ordre social dominat pel conflicte entre els patrons de les fàbriques i els treballadors del tèxtil, i hi coneix un jove empresari amb unes idees i uns valors oposats del tot als seus. Entre tots dos es desenvolupa una relació plena de tensió, que va oscil·lant entre l’atracció i l’aversió fins a la resolució final.

La protagonista es dedica a observar aquest món nou que està coneixent i a intentar entendre les relacions i comportaments humans que va veient, fruit d’aquest nou ordre social que ha creat la revolució industrial.

Al llarg de la novel·la anem presenciant l’evolució de la protagonista, en un inici molt reticent a viure a Milton i molt enyorada de la seva antiga vida rural al poblet on vivien. Però poc a poc va quedant admirada de la vitalitat d’aquesta ciutat i de com els seus habitants són capaços de vèncer totes les dificultats amb una gran energia i esperit de superació.

I per damunt de tot, va sorgint aquesta comparativa nord-sud per veu de la protagonista: si bé és cert que al sud hi ha menys progrés, també sembla haver-hi menys patiment, ja que els pobres no semblen tenir consciència clara de cap injustícia comesa contra ells. Però cada vegada aprecia més les qualitats d’aquesta ciutat del nord, lletja, grisa i plena de fums.

La descripció i la crítica que fa Gaskell del món creat per la industrialització és, en tot moment, plena de matisos i complexa, i intenta, a través de la nostra jove protagonista, ser força imparcial i objectiva en totes les seves reflexions.

NAUSICA AYMÀ

Deixa un comentari