Els possessius

DÍAZ, Jenn. ELS POSSESSIUS. Editorial Amsterdam llibres, 2021

Us recomano una novel·la intimista que gira al voltant de la família, de l’amor i del ressentiment, o el que és el mateix, les relacions humanes i les tempestes familiars.

L’Agneta, l’Oliver, el Mattias, la Sylvia, l’Emma, el Samuel, la Tina, l’Helga, tots aquests noms, son els dels personatges que trobareu en aquestes pàgines, ara que us confesso, que al Mattias i a l’Helga els posaria enmig del mar dins un bot sense rems, quin parell, tu!

Una de les coses que més m’ha agradat d’aquest llibre és que es tracta d’una novel·la epistolar, que s’explica a través de la correspondència entre els diferents protagonistes. He de reconèixer que soc una fan de les cartes postals, les trobo molt a faltar, no és d’estranyar doncs que llegint passatges com aquest m’hagi captivat la lectura d’Els possessius. Escolteu que diu:

«Crec que fas bé de no posar-te encara el telèfon, perquè quan li escrius tens temps de pensar-t’ho millor i fins i tot d’esborrar, pots estripar la carta i no tirar-la a la bústia, mira si hi ha filtres. Quan parles per telèfon, el que has dit, dit queda.»

Quina gran veritat, no creieu? Ara, que vivim en l’era de la immediatesa, que tot ho volem per ahir, que no tenim paciència per esperar una resposta, un cop hem vist el doble check a la pantalleta, pensar en els tempos de les cartes em sembla una autèntica proesa.

Les múltiples personalitats que van desgranant la història, des de les seves diferents perspectives, permeten al lector fer-se una imatge completa del relat, que resulta molt interessant per els diferents colors que tenen cadascuna de les diverses veus, cadascú t’explica la seva visió personal i, la suma de totes, et permet construir un trencaclosques emocional.

Precisament les cartes son l’element que permet al lector “saber” més coses de les que saben els personatges i això fa que, en ocasions, pensi que un o altre és un miserable per les coses que diu a una persona, que son molt diferents de les que diu als altres, no coneixeu ningú així…?

Aquest joc de veus també ens permet anar descobrint fils que apareixen posteriorment en alguna carta, però un altre personatge ens n’ha avançat un detall i aquesta anticipació ens manté enganxats a la lectura.

Sílvia Cantos

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s