Invierno en Viena

HARTLIEB, Petra. INVIERNO EN VIENA. Editorial Siruela, 2018

Ens pot semblar que estem llegint una obra clàssica però l’autora, Petra Hartlieb, és contemporània, concretament nascuda el 1981. És la mateixa autora de “Mi maravillosa librería”.

L’autora va estudiar Psicologia i Història, i va treballar com a crítica literària i periodista a Àustria. El 2004 va reobrir, amb el seu marit, una coneguda llibreria vienesa, i d’aquesta experiència va escriure Mi maravillosa librería.

Invierno en Viena és un llibre senzill, curt i àgil de llegir, el gaudim d’una tirada, però no per això mancat de qualitat.

La història transcorre a la Viena dels primers anys del segle XX, en època nadalenca, i ens envolta el fred i la neu d’aquesta ciutat. Hi transcorren només uns dies, i això el fa encara més màgic, i el tenyeix més de conte.

La protagonista entra a treballar en una casa com a cuidadora dels dos fills d’una família benestant. El pare dels nens és un conegut escriptor i envia a la noia a recollir uns llibres a la seva llibreria habitual.  Els llibres encara no han arribat, però el noi de la llibreria promet portar-los a la casa de la família tan bon punt arribin. Quan porta els llibres a la casa, porta també un llibre de Rilke per a la cuidadora, amb una nota a dins per ella.  Li diu que li agradaria tornar-la a veure.

En tot moment es descriu com la cuidadora, que ve d’un poblet de províncies i no té estudis, sent un gran amor per la lectura, i ho transmet als nens als que cuida. Fa que s’entusiasmin amb els contes i els fa que s’il·lusionin amb les històries que els explica.

En definitiva, és un cant als llibres i a les llibreries.

Ens retrata els costums de la Viena de l’època , tan de les classes més humils, com de les classes benestants. També es descriu les relacions entre la família i el servei de la casa.

Hi ha certa crítica als grans magatzems i a l’amenaça que aquests poden representar per a les petites llibreries, i també es menciona tot i que de manera superficial, la censura que hi havia a l’època.

Així doncs, al meu parer, estem davant d’una novel·la agradable, que manté prou intriga com perquè la vulguis llegir d’una tirada, i que et deixa molt bon gust de boca.

Nausica Aymà

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s