Guilleries

GARCIA, Ferran. GUILLERIES. Editorial Males Herbes, 2022

Es tracta d’una novel·la històrica que arranca a la darrera guerra carlina, al Taradell de finals del s XIX, territori que coneix molt bé l’autor, ja que hi és nascut, i amb el rerefons constant de les Guilleries.

Ens trobem davant d’un western a la catalana, ja que té tots els  ingredients d’un western a l’ús: cavalls, pistolers, venjances, dispars, ….i força sang i fetge.

A les primeres planes ja trobem el desplegament de personatges que protagonitzaran la història. Avancem unes quantes pàgines més , i ens trobem amb l’inici de l’acció: el protagonista veu un fil de sang que baixa pel riu, i aquí comença l’aventura, i ja no descansarem fins a l’última pàgina.

Està narrada per veu del protagonista, un noi molt jove, que amb la decisió de voler esbrinar d’on surt aquesta sang, es condemnarà a haver de fugir i amagar-se, a viure lluny del seu poble, de la seva família. A peu o a cavall, acompanyat o sol, anirà esquivant partides de pistolers que el busquen, mentre va descobrint quin és el seu passat.

Al llarg del llibre ens anem trobant a diversos indrets i amagatalls de la Plana, amb la seva boira, el seu misteri, boscos, pobles abandonats, … Sobretot els que s’ho coneixen bé, aniran reconeixent cada indret que s’esmenta.

Podem situar l’època perquè se’ns explica que s’estan posant les vies del tren que arribarà a Osona. Encara s’està construint el ferrocarril que haurà de portar el progrés a la comarca, però de moment, ens trobem amb un món tancat i tradicional, feréstec. Un entorn opressor i força sinistre.

I enmig d’aquest paisatge oníric, es van vivint històries que toquen temes com l’amistat, l’amor, la mentida, la venjança, …. Tot plegat, explicat de manera molt crua, sense estalviar brutalitat i dolor. És una escriptura que té força, i la trama no s’explica de manera senzilla, va saltant del present al passat i viceversa, és una lectura exigent on no et pots despistar.

Té molt de pes dins la història l’àvia del protagonista, i a través d’ella anem sabent de les remeieres, les dones sàvies, que a l’època tenien molt de poder. I al mateix temps, anem assistint a com era la vida als pobles d’Osona en aquella època.

És una novel·la intensa que no us deixarà indiferents.

Nausica Aymà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s