Constel·lacions

BUSQUETS, Clara. CONSTEL·LACIONS. Editorial Proa, 2022

Vaig tornar de la guerra amb els ulls bruts. I vaig trigar molt, molt, a tenir-los nets. De fet, em fa l’efecte que mai més no els he tingut nets. La guerra t’ho embruta tot, també la mirada.

La primera proposta d’avui és una novel·la de ficció inspirada en uns fets reals, escrita amb la mestria habitual de l’autora, al voltant d’un personatge entranyable i meravellós, el centenari avi Cinto.

La Blanca construeix la història d’una família, en la que, com acostuma a passar, a més d’amor i complicitats, també hi ha secrets. Secrets que sovint, pretenen protegir els altres. L’origen cert que inspira la història son les amenaces que la banda criminal ETA llança contra un empresari, en aquest en Quim, amb ell i la Irma, el lector troba un matrimoni que es protegeix en silenci, l’un a l’altre, sense que cap dels dos sàpiga què sap l’altre.

El cert és que Blanca Busquets està dotada amb un domini extraordinari per a narrar petites estampes de quotidianitat, amb una força que captiva. Les històries del cel explicades per l’avi Cinto son una delícia, com ho és ell mateix, un home que a tocar dels seus cent anys és molt més conscient del que passa al seu voltant, del que la majoria creu.

Diverses generacions apareixen retratades en aquesta història familiar. Cada membre té la seva pròpia història. Una dona que supera un trencament de parella, un home que ha viscut en pròpia pell la perillositat d’algunes amistats. La guerra que queda gravada en la pell i els ulls dels qui han tingut la dissort de viure-la. La por per un mateix i, especialment, per la família quan aquesta es veu amenaçada.

Guerra de carrer, guerra de país, històries de presó, amistats, complicitats, sorpreses i silencis en una família que prepara la celebració del seu avi centenari. Amb passatges frepants, que et posen la pell de gallina. Una lectura fascinant sobre la memòria familiar, que no deixa de ser també, la memòria d’un país.

Sílvia Cantos


«Constel·lacions és una de les novel·les més personals que he escrit. Hi he abocat, amb algunes llibertats, una història familiar que va tenir lloc a Pamplona a finals dels anys seixanta i començaments dels setanta del segle xx», i és que va ser el seu pare el qui va rebre amenaces directes de la banda terrorista ETA.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s