El paraíso de las damas

ZOLA, Émile. El PARAÍSO DE LAS DAMAS. Alba editorial, 2013

Es tracta d’una de les novel·les més optimistes de Zola. Això en sí ja sorprèn. Era un apassionat dels progressos de la seva època, i això es nota. A diferència d’altres novel·les d’ell, aquí també se cita les males condicions de vida dels treballadors, la pressió i l’explotació a la que estan sotmesos, la ruïna dels propietaris de petits comerços , però ens ho explica sense ànim de crítica, només com una descripció de  la realitat.

Com a temàtica principal del llibre, l’autor ens narra la creació i el ràpid èxit dels primers grans magatzems de París, també els primers de tot França, a finals del s XIX. Per tant, ens parla també de l’aparició del consum tal i com el coneixem avui.

Una noia orfe es trasllada des de províncies a París, i comença a treballar en uns grans magatzems, ja que ja havia treballat de dependenta a la seva ciutat natal. D’immediat, queda fascinada per la nova manera de vendre, per aquest naixement del comerç modern. D’inici ho passa molt malament a la nova feina, ja que ens trobem en els inicis de la venda a comissió, i es troba en un ambient totalment hostil i despietat, on tothom lluita per fer més vendes. I on es treballa només per tenir una petita habitació on dormir, i un plat a taula. Però mica en mica es va fent un lloc en aquest món de la venda a comissió en uns grans magatzems.

Però més que la trama, que podria ser més o menys previsible, el que més interessant resulta és tots els conceptes tractats i el retrat històric d’aquest moment que ens fa l’autor. Zola retrata en aquesta novel·la, la lluita desigual que va iniciar-se a finals del s XIX entre el petit comerç tradicional i el gran comerç.

I ho fa amb tota classe de detalls, com és típic en ell, i és així com assistim a l’inici de tot allò que avui dia és el més natural quan comprem: els preus cada vegada més baixos, les rebaixes de temporada, les devolucions, les vendes a comissió, la publicitat, el final de l’especialització del producte en favor de vendre de tot,… Inclús estratègies de venda com col·locar certs productes a l’entrada o en zones de pas, o quins productes posar a la planta baixa, a l’entrada, o al pis de dalt, etc.

L’autor també ens explica els gran canvis urbanístics que va patir París, i que va deixar la ciutat tal i com la coneixem ara. Es van tirar a terra nombrosos edificis per esborrar del mapa petits carrers foscos amb cases velles per donar lloc a grans avingudes plenes de llum i de grans comerços. I històricament, també ens explica un seguit de canvis socials que van suposar el naixement del consumisme tal i com el coneixem avui, la fascinació per comprar per part de les noves classes mitges, la nova burgesia urbana naixent que va guanyant en poder adquisitiu i que es troba que pot aparentar a preus molt assequibles.

I per últim, també toca el tema del gran emprenedor, el gran inversor, figura que sorgeix també en aquella època, l’home modern, fet a sí mateix, que persegueix el seu somni. Un lluitador, que només busca guanyar diners. L’home de negocis que s’anirà perfilant al s XX.

La novel·la no ens fa cap crítica sobre res, només exposa uns fets històrics, l’inici del consumisme i dels grans magatzems. Descriu una realitat. Això sí, les pàgines estan farcides de diàlegs entre els diferents personatges, i a través d’aquests diàlegs se’ns van exposant els pros i contres, d’aquest enorme canvi social i urbanístic de París.

Està escrit amb molt de detall els productes que es venen, els vestits, les teles, els grans magatzems i les petites botigues, els carrers, les trobades socials, els diàlegs entre els diferents personatges, la vida a París, …. Si us agrada Zola, si us agrada la història, si us agrada París, si sentiu curiositat per tots aquests temes que hem dit, us agradarà, gaudireu.

Nausica Aymà

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s