L’escola secreta de la Nasrin

WINTER, Jeanette. L’escola secreta de la Nasrin. Barcelona, Ed. Joventut, 2010.

 Edat: 7 – 10 anys.

Una història real de l’Afganistan.

A l’Afganistan, després que els talibans es fessin amb el control, les nenes tenien prohibit anar a l’escola i les dones tenien prohibit sortir al carrer si no anaven acompanyades per un home de la seva família. Aquesta és la història real d’ una nena, la Nasrin que veu com desapareixen els seus pares. La seva àvia decideix portar-la a una escola secreta. Gràcies a l’escola, la Nasrin descobrirà nous horitzons i compartirà les seves experiències amb les altres nenes.

No em cansaré mai de dir que els contes són un dels millors canals per fer arribar missatges a nens i no tan nens, mitjançant històries podem traslladar emocions, sentiments, crítiques i denúncia social de manera fàcilment comprensible per als infants. És el cas d’aquest magnífic àlbum de Jeanette Winter que dóna veu a les dones sotmeses d’un país on després d’haver vist néixer el poeta immortal Rummi, l’art i la cultura es van prohibir, no es podia cantar, ballar ni tan sols fer volar estels. Però tot i les amenaces del règim talibà, molts dels seus ciutadans van mostrar el seu valor i enginy, donant suport a escoles secretes per a nenes que mai van ser descobertes. Aquest conte està basat en la història real d’una nena i la seva àvia que van patir com tantes altres. L’obra de Winter es caracteritza per ser compromesa, sovint tracta temes socials i ha estat bastament reconeguda i premiada. Alguns dels seus títols més destacats són Wangari i els arbres de la pau o La Bibliotecària de Bàssora. Sens dubte L’escola secreta de la Nasrin s’afegirà a la llarga llista d’èxits de l’autora.

Les il•lustracions són obra d’ella mateixa i segueixen la mateixa línia de colors plans, típics del folklore del país, amb figures arrodonides. Són senzilles, sense pretensions, i és tan punyent el text que acompanyen que realment no necessiten res més. Un títol molt recomanable per aquelles persones que tinguin la intenció de sensibilitzar als més petits amb les persones més desfavorides, aquelles que viuen realitats diametralment oposades a les seves, però que no per això deixen de ser reals.

Sílvia Cantos

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s