El xal

 

OZICK, Cynthia. El xal. Barcelona, Viena Edicions, 2010.

Primera obra de Cynthia Ozick (Nova York, 1928) traduïda al català. Es divideix en dues parts, El xal i La Rosa, separades en temps i espai però íntimament relacionades.   

El xal narra la vivència de Rosa Lublin en un camp de concentració nazi durant la Segona Guerra Mundial. L’experiència que viu la protagonista és brutal, plena de duresa i d’una tristesa immensa. És un relat breu però intens que colpeix al lector des de les primeres pàgines.

La Rosa situa a la protagonista a Miami trenta anys després. Allò que va viure en el passat ha condicionat irremediablement el seu present i el seu futur. Rosa Lublin no pot oblidar per a continuar endavant, el record sempre l’acompanya. En ocasions creua la frontera que separa la lucidesa de la irracionalitat, refugiant-se en un món particular i irreal en el que tot és com hauria d’haver estat.

Ozick realitza un retrat psicològic i íntim de Rosa Lublin com a testimoni de com la brutalitat humana pot manllevar per sempre la identitat i la felicitat d’un individu.  

Mireia Martínez

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s